Algemeen

Europa kiest over grenzen

Door Gilsing lokale media

Hoe leven Nederlandse en Duitse grensbewoners samen, aan weerszijden van de landsgrens? Kandidaten voor het EU-parlement uit beide landen gaan hierover in debat met elkaar en met de burgers, in de aanloop naar de verkiezingen voor het Europees Parlement.

Dit jaar viert de Provincie Limburg 75 jaar bevrijding. Roermond bleef nog tot 1 maart 1945 frontstad en 75 jaar geleden werd Noordrijn-Westfalen elke dag gebombardeerd.

Angst en vreugde beheersten het leven toen, vanwege het einde van een dictatuur èn de herstart van de democratie. In plaats van de Siegfriedlinie kwam er een - aanvankelijk gesloten - grens.

Mede dankzij de oprichting van de Europese Unie leven wij nu zo’n 75 jaar in vrede. De grenzen zijn bijna open en de door Europa beleden “eenheid in verscheidenheid” wordt, zeker door burgers in grensgebieden en in onze Euregio Maas-Rijn, dag in dag uit beleefd.

Toch zijn er ook nog juridische en praktische problemen waarmee grensbewoners worden geconfronteerd en die om een oplossing op nationaal en op Europees niveau vragen. Het Europees parlement - de vertegenwoordiger van alle EU-burgers in Brussel - kan maatregelen nemen om grens-obstakels af te breken.

In het licht van de komende Europese verkiezingen organiseren de Stichting Geen Grens en de Deutsch-Niederländische Gesellschaft zu Aachen daarom, in samenwerking met de twee Euregio's Rijn-Maas-Noord en Maas-Rijn, een uniek debat met Nederlandse en Duitse politici.

Thema: Europa en de burgers in de grensregio’s.

Wanneer: zaterdag 11 mei 2019
Hoe laat: 11 uur tot ca. 13.15 uur
Waar: Theaterhotel De Oranjerie
Adres: Achter de Oranjerie 1, 6041 JX Roermond

Aan het debat zullen de volgende leden van het Europees parlement deelnemen:
Jeroen Lenaers (NL): Europese Volkspartij (Christendemocraten CDA)
Arndt Kohn (DE): Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten (SPD)
Sophie in ’t Veld (NL): Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa (D66)
Verder zullen de volgende EP- kandidaten uit de grensregio’s Limburg & NRW aan het debat deelnemen:
Daniel Freund (DE): De Groenen /Vrije Europese Alliantie (DIE GRÜNEN
Jacques Michel Bloi (NL): Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa (VVD)
Vera Taks (NL): Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten (PvdA)
Michael Terwiesche (DE): Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa (FDP)
Fotis Matentzoglou (DE): Confederale Fractie Europees Unitair Links/Noords Groen Links (DIE LINKE)
Claudia Hofemann (NL): De Groenen /Vrije Europese Alliantie (GroenLinks)
Geert Ritsema (NL): Socialistische Partij (SP) Confederale Fractie Europees Unitair Links/Noords Groen Links (DIE
Dit debat is gratis toegankelijk voor geïnteresseerde burgers. U kunt zich aanmelden via:
g.essers@planet.nl  Telefoonnummer: 06 2287 1951

|Doorsturen

Agenda


>>> Klik hier voor de complete Agenda.
Ingezonden Jouw nieuws

Vacatures


Sjnabbeltjes

 • Headline 1

  Design bankstel Topform

  Te koop:Bankstel van het merk Topform. Originele aankoopprijs was rond de 4000 euro.Het zijn zeer solide robuuste banken bekleed met zwart gemeleerd stof.Mooie uitstraling door chrome onderstel. zie foto 6. De banken gaan weg in verband met interieurverandering.Driezitsbank:lengte : 230 cmHoogte : 70 cmDiepte: 90 cmZitvlak: 60 cmArmleuning: 50 cmTweezitsbanklengte 200 cmDe tweezitsbank is intensiever gebruikt dan de driezitsbank.Stof is nergens kapot, banken zijn gebruikt maar in goede staat.Neem gerust een kijkje............of neem telefonisch contact op voor meer informatie 06 51865209Banken zijn ook eventueel los van elkaar te koop.Bieden is toegestaan vanaf 100 euro per bank. Wellicht kunnen we iemand nog een plezier ermee doen. Lees meer
 • Headline 1

  ik zoek een tuinman die mijn heg kan snoeien 2x3x5

  Ik zoek een tuinman die mijn heg komende week of de week erna kan komen snoeien. Het is een taxusheg. Bovenop en rondom. Graag met opgave van loon. Het is een half uurtje werk ongeveer. Graag zelf schaar meenemen. Weet niet of de mijne scherp genoeg is. Anders de mijne electrisch. Met vr gr. Lees meer
 • Headline 1

  ik zoek een bestrater voor een stukje terras.

  Ik zoek een bestrater die mijn tuintje verlengstuk ve terras wil bestraten. Graag betontegels 30 bij 30 (2x 5x 6 tegels of 2x 6x6 tegels afmeting 30 bij 30, afvoeren, en nieuwe door uzelf aangeleverde betontegels 30 bij 30 beton van ongeveer 1 euro per stuk aanvoeren en leggen. Er ligt grijs zand onder de tegels. Evt nog enkele zakken grijs zand halen of dat ik dat bij de Gamma haal. Tegels leggen. Er ligt een tussenruimte van 1.5 bij 3 meter ongeveer. Deze mee egaliseren en de tegels van de twee stukjes betegeld terras aan elkaar aansluiten. Dus tussen de twee helften ook betontegels leggen. Alles wordt door mij vergoed. U kunt komen kijken en offerte maken met uurloon etc. Graag zo snel mogelijk reageren. Lees meer
 • Headline 1

  Te Koop:Koga Miyata damesfiets

  Te Koop:Koga Miyata Excellance. Framemaat:53cm 27 Versnellingen met voor en middenvering Afgemonteerd met schijfremmen. Vraagprijs €.450,- Lees meer
 • Headline 1

  Dames sneakers. NIKE.

  Nike, dames sneakers. Model Zoom. Maat 41. Zijn als nieuw. Lees meer

Laatste reacties